Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 25ης Μαρτίου



Το 1821 και το σήμερα

Το 1821 ο λαός ξεσηκώθηκε για να αποτινάξει μια μακροχρόνια σκλαβιά! Ούτε η απόφαση ήταν εύκολη ούτε η πορεία αναίμακτη. Η ιστορία όμως τελικά δικαίωσε το εγχείρημα που φαινόταν ακατόρθωτο.
Σήμερα όλοι μιλούν πάλι για την αναγκαιότητα ενός άλλου ξεσηκωμού, για τη δημιουργία ενός κινήματος που θα αντισταθεί στους οικονομικούς δυνάστες και στις πολιτικές που αυτοί επιβάλλουν. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να εκδηλώνεται κάτι ανάλογο. Μάλλον επειδή, όπως διατείνονται πολλοί, δεν αντέχουμε! Δεν αντέχουμε ν’ απεργήσουμε, διότι μας κόβουν το μεροκάματο, δεν αντέχουμε ακόμη και να πληρώσουμε τη βενζίνη ή το εισιτήριο για να μεταβούμε στις μεγάλες πόλεις όπου γίνονται οι κεντρικές διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια. Γενικώς, λένε ότι δεν μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που έχουν οικονομικό κόστος! Όμως υπάρχει αγώνας που δεν έχει κόστος; Επιπλέον, όταν αντέχεις είναι όλα ρόδινα και ωραία και δε χρειάζονται κινητοποιήσεις! Το ερώτημα είναι τι κάνεις όταν δεν αντέχεις. Παραμένεις αδρανής; Μέχρι πότε; Μέχρι την εξαθλίωση; Μα τότε δεν υπάρχουν δυνάμεις για αντίδραση!

Τέλος, διαπιστώνουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα και γενικότερα ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σιωπούν. Γιατί; Ταυτίζονται, άραγε, με τις πολιτικές του μονόδρομου; Αλλά είναι ή όχι επικίνδυνος ο μονόδρομος στη Δημοκρατία; Συμφωνούν με τις πολιτικές που δημιούργησαν και συντηρούν μια πρωτοφανή για τη μεταπολεμική ιστορία μας ανθρωπιστική κρίση; Τόσο πολύ έχει διαβρώσει ακόμη και τους πνευματικούς ταγούς του τόπου το εφαρμοζόμενο νεοφιλελεύθερο δόγμα των διαβόητων «Τσικάγκο Μπόις»;
Μήπως τελικά είναι επίκαιροι όσο ποτέ οι στίχοι του Κωστή Παλαμά (1908);

Γύριζε
………………….
Από θαμπούς ντερβίσηδες και στέρφους μανταρίνους
Κι από τους χαλκοπράσινους η Πολιτεία πατιέται.
Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

Πάνος Κατσούλας
Εκπαιδευτικός

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των συντακτών στις 29.3.2013 στη στήλη «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου