Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Μέσος όρος ζωής



Μέσος όρος ζωής
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 20.3.2013 στην ενότητα «Ελεύθερη Έκφραση»

Διαβάζουμε στις 14.3.2013 στην έγκριτη εφημερίδα σας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πρόσφατη έκθεσή του σημειώνει ότι, αν συνεχιστεί η λιτότητα ο μέσος όρος ζωής θα πέσει στα 65!
Αποτελεί μια ακόμη περίτρανη απόδειξη για την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται, για την καταστροφή της ανθρώπινης ύπαρξης εξαιτίας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας!  Όμως αυτή η επιστημονική διαπίστωση νομίζω ότι θα έπρεπε ν’ αποτελούσε πρωτοσέλιδο για την εφημερίδα σας και όχι να ήταν καταχωρισμένη σ’ ένα μικρό 2στηλο και καταχωνιασμένη στις τελευταίες σελίδες!
Επί της ουσίας, πώς να μην πέσει το προσδόκιμο ζωής όταν οι πολιτικές αυτές εμπορευματοποιούν και υποβαθμίζουν βασικά κοινωνικά αγαθά όπως αυτά της δημόσιας υγείας και παιδείας; Που κατακρημνίζουν τους μισθούς και γιγαντώνουν την ανεργία;

Πώς γίνεται ύστερα από τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα ο κόσμος να έχει την υγειά του; Όταν όμως οι μισθοί περικόπτονται δραματικά, όταν δεν υπάρχουν τ’ αναγκαία ακόμη και για τη σίτιση αρκετοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται να παραμελήσουν ακόμη και την υγεία τους! Μεγάλα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας αδυνατούν σήμερα ν’ αγοράσουν φάρμακα, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Τα δε δημόσια νοσοκομεία, εκτός των βασικών τους ελλείψεων, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, το χρόνο που χρειάζεται!
Σήμερα δε συγκαταλέγεται στους τυχερούς εκείνος που θα κερδίσει μεγάλα ποσά στο λαχείο, το λόττο κλπ. Τυχερός και μάλιστα πολύ είναι εκείνος που παραμένει άτρωτος σε θέματα υγείας!  Ή τουλάχιστον εκείνος που έχει ακόμη οικονομικά αποθέματα, ώστε να φροντίσει την υγεία του! Σωματική και ψυχική! Πόσοι όμως μπορεί να είναι αυτοί σε μια περίοδο συνεχιζόμενης κρίσης;

Πάνος Κατσούλας
Εκπ/κός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου