Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Γιατί πολιτική της υποτέλειας και όχι της διεκδίκησης;



Γιατί πολιτική της υποτέλειας και όχι της διεκδίκησης;

Είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη ακούγονται πολλές και αντικρουόμενες φωνές σχετικά με το αν μπορεί να σωθεί ή όχι η χώρα μας από την οικονομική κρίση και αν πρέπει ή όχι να βοηθηθεί περεταίρω. Δύο όμως νομίζω ότι είναι αντιστοίχως οι βασικές θέσεις: Η μία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να σωθεί, αρκεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί, και η άλλη ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση προς την Ελλάδα, χωρίς αυτή να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της! Αν, λοιπόν, δεν μπορεί ή δε θέλει ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει η Ελλάδα το πρόγραμμα τότε, ισχυρίζονται, δεν πρέπει να συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ! Και οι δύο θέσεις έχουν ένα κοινό σκοπό: να ασκηθεί αφόρητη πίεση στην τρικομματική ελληνική κυβέρνηση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, που γονατίζουν στην κυριολεξία τον Ελληνικό λαό προκειμένου να κερδίζουν οι πιστωτές μας!
Οι εταίροι γνωρίζουν ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν λύση αλλά αντίθετα οδηγούν στη χρεοκοπία. Οδηγούν τη χώρα μας στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή! Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η δήλωση του μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ κ. Παν/τη Ρουμελιώτη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Στο ΔΝΤ γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτό το πρόγραμμα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, γιατί δεν είχαμε κανένα, απολύτως κανένα επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής του!». Βέβαια, σε παρόμοιες δηλώσεις, περί αποτυχίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος στην Ελλάδα, έχουν προβεί και αρκετοί έγκριτοι οικονομολόγοι και λοιποί ειδικοί επιστήμονες. Επιπλέον, υπήρχε η γνωστή πλέον παλιότερη ενημέρωση του τέως επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ν. Στρος-Καν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα προσαρμογής δε βγαίνει, αν προηγουμένως το δημόσιο χρέος δεν αναδιαρθρωθεί, δηλαδή «κουρευτεί» ένα ικανό μέρος του και οπωσδήποτε το επαχθές του μέρος, αφού προηγουμένως διακριβωθεί (ειδικοί αναφέρουν ότι δημόσιο χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο). Επομένως, γιατί να επιμένουν σε αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι μας; Πολύ απλά, διότι όσο το πρόγραμμα αποτυγχάνει τόσο περισσότερο αυτοί θα λεηλατούν το δημόσιο πλούτο της χώρας! Με λίγα λόγια, είτε το πρόγραμμα «επιτύχει», γεγονός που θα σημαίνει περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων και εξασφάλιση για αυτούς των τόκων, είτε θα συνεχίζεται παρά την αποτυχία του, και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα κέρδη για τους πιστωτές θα είναι εξασφαλισμένα!

Παρά την κινδυνολογία και τις καθημερινές απειλές ευρωπαίων πολιτικών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι επώδυνο και για άλλες χώρες και ίσως και για ολόκληρη την Ευρωζώνη! Σε απόρρητη έκθεση διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που είδε το φώς της δημοσιότητας αναφέρεται σχετικά: «Οι πολιτικοί δείχνουν ν’ αγνοούν το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο έχει αποδειχτεί τόσο από ιδιωτικές όσο και από κυβερνητικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών». Όλοι οι πολιτικοί; Μάλλον όχι, αφού και η ίδια η κ. Μέρκελ υποστήριξε στο εθνικό της κοινοβούλιο, στην προσπάθειά της να το πείσει για την αναγκαιότητα δανεισμού της Ελλάδας, ότι μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα είχε τεράστιο κόστος για όλες τις χώρες που απαρτίζουν την ευρωζώνη. Μπορεί να μην παραγνωρίζεται το ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος για τη χώρα μας, όμως γίνεται όλο και βαθύτερη πεποίθηση ότι θα υπάρχουν σοβαρές απώλειες και για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Εγείρεται συνεπώς το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού το παραπάνω, σχεδόν βέβαιο, ενδεχόμενο; Γιατί φέρεται με τέτοια υποτέλεια προς τους δανειστές εταίρους και δε διεκδικεί την πραγματική σωτηρία του τόπου και του λαού της, αλλά και γενικότερα ολόκληρης της ευρωζώνης; Γιατί δεν έρχεται σε διαφωνία ή ακόμη και σε ρήξη μαζί τους χρησιμοποιώντας το βάσιμο και πανθομολογούμενο επιχείρημα ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από μια επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, που θα περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και προσωρινή αναστολή πληρωμής του υπολοίπου μέχρι η χώρα ν’ ανασυγκροτηθεί οικονομικά; Γιατί δεν επισημαίνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συμπαρασύρει άμεσα και άλλες χώρες, δημιουργώντας το, καταστροφικό για όλους, φαινόμενο του ντόμινο; Γιατί να θεωρεί ότι μια τέτοια προσέγγιση αποτελεί λεονταρισμό και όχι μια σοβαρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση;

Πάνος Κατσούλας
Εκπαιδευτικός

4 σχόλια:

  1. κάνετε όμως ένα μεγάλο λάθος .. βάζετε τους δανειστές να φαίνονται σαν τοκογλύφοι που εμείς απο βλακεία πέσαμε στα χέρια τους ενώ μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τα ελλείμματά μας με άλλους τρόπους ... υπάρχουν ; όλοι γνωρίζουμε πως όχι.
    επίσης δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς να πει ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι τοκογλύφοι προς εμάς , όταν μας δανείζουν με 3%(δεν νομίζω να είναι τεράστιο επιτόκιο) και δανείζονται παρακαλώ απο τις αγορές με 6% περίπου!!!

    Ακόμα η χώρα κρατιέται όρθια χάρη στα δάνεια που έρχονται απο τη τρόικα γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχαν λεφτά για βασικές αναγκες και το τεράστιο έλλειμμα του 2009 άνω του 14% και πολλά δεκάδες δισ€ θα έπρεπε να μηδενιστεί σε μία μέρα και όχι πολλά χρόνια όπως τώρα και μάλιστα σε μια οικονομία επίσημα σε χρεωκοπία και ανεξέλεκτη που σημαίνει δραστικη μείωση του ΑΕΠ ... εκεί θα νιώθαμε τι θα πει εξαθλίωση !

    κανείς δεν χαίρεται με τα μέτρα , με τις μειώσεις , με την ανεργία κτλ αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος , εκτός και να πιστέψουμε ότι θα μας τα δώσει κάποιο μυθικό χέρι όπως η ΕΛ κτλ

    η χώρα πρέπει να παράξει πλούτο και αυτός παράγεται μέσα απο επενδύσεις. Επενδύσεις έρχονται όμως σε μια οικονομία που τις δέχεται και δεν τις κυνηγάει, πρέπει να αλλάξουμε πολλά στη χώρα , κάποια αλλάζουν προς το σωστό κάποια ακόμα όχι, μακάρι να γίνει η χώρα μας μια ελκυστική χώρα για επενδύσεις αλλά θα χρειαστούν σοβαρές αλλαγές.
    με το πλούτο θα δωθούν αυξήσεις , κοινωνικές παροχές κτλ

    όσο η χώρα θα παράγει ελλείμματα δεν μπορούν να δωθούν κοινωνικές παροχές όσες αποφάσεις δικαστηρίων και αν βγουν , γιατί δεν θα υπάρχουν απλά τα λεφτά! είναι τόσο απλό!

    το επιχείρημα μιας χώρας σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να είναι "η αυτοκτονία μας θα σας πάρει και εσάς" ... δεν είναι σοβαρό και σαφώς δεν μπορεί να σταθεί ! εκεί είναι που θα μας αφήσουν ...

    θα βάλουν μετά την ΕΚΤ θα ρίξει χρήμα πληθωριστικό αβέρτα στις αγορές τους για να κρατήσουν το ντόμινο και θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να τιθασεύσει το πληθωρισμό ... εμείς ; τι θα απογίνουμε ; πότε θα ανακάμψουμε; με τι συμμάχους ; σε τι διεθνή περιβάλλον οικονομικό απέναντί μας ; ναι είναι κακιές οι αγορές (εγώ δεν ξέρω κανεναν να θέλει να χάσει λεφτά) αλλά υπάρχει άλλος τρόπος δανεισμού ; εμείς βρήκαμε τη πατέντα μέσω τρόικας αλλά για λίγα χρόνια...αν δεν ανακάμψουμε, μετά ;

    απλά να θυμίσω ότι ακόμα γράφουμε ελλείμματα και ακόμα έχουμε μη ανταγωνιστικούς σχεδόν όλους μας τους δείκτες!

    πολύ φιλικά , συμμετέχω στο blog σας γιατί με αρέσει όπως γράφετε , διαφωνώ σε κάποια πράγματα μάλλον πολιτικής τοποθέτησης (!) αλλά είμαι παρόν στο blog!!!

    serraios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, δε σε ξέρω, αλλά πιστεύω πως δεν είναι κακό να γράφουμε τις απόψεις μας με τ' όνομά μας! Πάντως σ' ευχαριστώ που παρακολουθείς τα κείμενα θέσεων & απόψεων, που ανεβάζω στο blog μου. Σαφώς & δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούμε ή να συμφωνούμε σ' όλα! Άλλωστε δεν ισχυρίζομαι ότι οι απόψεις μου αποτελούν ευαγγέλιο! Ποιός σου συνέστησε το blog ή τυχαία το ανακάλυψες;

      Πέραν όλων των στρεβλώσεων, ανορθολογισμών, παραλογισμών, διαφθοράς κλπ που ισχύσαν στη χώρα μας, κατά την άποψή μου η ακολουθούμενη συνταγή δεν είναι αποτελεσματική & αποδείχθηκε μέχρι τώρα! Δεν είναι ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά, είναι ότι είναι λάθος! Το πρόγραμμα προσαρμογής δε θα βγει με τίποτα ακόμη & αν η χώρα ως δια μαγείας ανασυγκροτηθεί γρήγορα & σ' όλα τα επίπεδα (δημόσιο τομέα, παραγωγή, καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κλπ). Διότι πολύ απλά οι πολιτικές λιτότητας βαθαίνουν την ύφεση. Είναι μέγιστη απάτη ο ισχυρισμός ότι μέχρι το 2020, λόγω των συνεχόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, το χρέος θα φθάσει στο 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν το 2009(!) & άρα θα είναι διαχειρίσημο. Κατ' αρχάς χρέος μεγαλύτερο του 90% του ΑΕΠ δεν είναι διαχειρίσημο σύμφωνα με όλους τους ειδικούς. Επιπλέον πουθενά στον κόσμο, δεν έχει υπάρξει χώρα που επι σειρά ετών να έχει γράψει πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο τα καταπιεστικά καθεστώτα των Τσαουσέσκου στην Ρουμανία & του Μουμπαρακ στην Αίγυπτο, όταν αποφάσισαν να διαγράψουν τα χρέη τους σημείωσαν για 2-3 συνεχόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, αφού βέβαια προηγουμένως πετσόκοψαν τους λαούς τους στις περικοπές!

      Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά καταξιωμένοι οικονομολόγοι, αρκετοί των οποίων νομπελίστες (που έχουν την επιστημονική τεκμηρίωση)π.χ. Γκρούκμαν & που οι περισσότεροι δεν είναι αντίπαλοι του συστήματος! Υπάρχουν λύσεις & μάλιστα πολλές τόσο εντός όσο και εκτός συστήματος. Ίσως κάποια άλλη φορά τις παραθέσω απλά όπως τις αντιλαμβάνομαι, οι οποίες φυσικά δεν είναι του κεφαλιού μου αλλά είναι διατυπωμένες από ειδικούς, αν και μερικές απ' αυτές είναι αυτονόητες! Όμως προσκρούουν στη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας για την οποία στην πράξη δεν υφίσταται η ενότητα & η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Για την Γερμανία υπάρχει μόνο η Ευρώπη της Γερμανίας! Για αυτό κατά την άποψή μου πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος. Το έκανε για να τονώσει τις εξαγωγές της στις οποίες κατά μεγάλο μέρος στηρίζεται. Μέχρι τότε το νόμισμά της, το μάρκο, ήταν πολύ σκληρό, δηλ. πολύ ακριβό για τις εξαγωγές της. Χρησιμοποίησε λοιπόν ως περιτύλιγμα την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. & πέτυχε του σκοπού της! Τα ίδια ισχύουν σε μικρότερο βαθμό & για τη Γαλλία.

      Το ακολουθούμενο μοντέλο έχει κάποιες πιθανότητες να βγεί εις πέρας αφού προηγουμένως εξαθλιωθεί εντελώς ο κόσμος & ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας! Όμως & πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει! Μεθερμηνευόμενο θα έχει φτάσει ο μισθός μας στα 400 ευρώ, θα έχουμε χάσει την όποια ατομική μας περιουσία, που τάχα προστατεύεται από το σύνταγμα, θα πεθαίνουμε από την έλλειψη φαρμάκων & θα έχουμε ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία μας & οι επερχόμενες γενιές δε θάχουν μέλλον. Το θέλουμε; Εκείνοι που κατατρομοκράτησαν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τόσα προπαγανδιστικά ψεύδη και διλλήματα (μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή χρεοκοπία κλπ) θα είναι οι ίδιοι που ή θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία ή θα γονατίσουν το λαό της & θα ξεπουλήσουν την ίδια τη χώρα, προκειμένου να λενε ότι η χώρα μας δε χρεοκόπησε επισήμως!!! Αλλά χώρα χωρίς το λαό της & το δημόσιο πλούτο της υφίσταται;

      Νάσαι καλά

      Πάνος

      Διαγραφή
  2. καλώς η Γερμανία η Γαλλία και όποια άλλη χώρα υπερασπίζεται τα οικονομικά της συμφέροντα και νομίζω ότι αυτό είναι θεμιτό. Εμείς τι κάνουμε δεν είναι το θέμα ;
    καταρχήν άμα το χρέος μιας χώρας που γράφει ελλείμματα καταφέρει να μείνει σε ποσοστό όσο ήταν πριν χρόνια (στο παράδειγμά μας 2009) τότε είναι όντως επιτυχία

    το πρόβλημά μας δεν έχει να κάνει με μνημόνια κτλ αλλά καθαρά με μια οικονομία μη παραγωγική , μια οικονομία που δεν παράγει πλούτο.
    αυτό πως θα λυθεί ; μόνο με επενδύσεις και με διάλυση κάθε μορφής αναχωμάτων
    το μνημόνιο προσφέρει αυτή την ευκαιρία με τα όποια λάθη του κτλ τα οποία όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αφορούν μια χώρα σε κατάσταση χρεοκωπίας

    εγώ θέλω να βάλουμε ένα μόνο παράδειγμα στη συζήτησή μας : πιο το πρόβλημα άμα πχ δωθούν για αξιοποίηση βραχονησίδες ή μικρά νησιά ώστε να γίνουν πολλών δισ € επενδύσεις στη χώρα μας.με ΑΠΕ, τουριστικά κτλ , νομίζω κανένα, μόνο κέρδος θα έχουμε

    και αυτό όμως προσκούει στις αντιδράσεις κάποιον που καταλαβαίνουν λάθος την έννοια του κέρδους , της επιχειρηματικότητας και του εθνικού "ξεπουλήματος" , λες και όποιος έρθει να επενδύσει θα πάρει το νησί και θα το πάει αλλού!

    ξέρουμε που δεν μπορείς να κάνεις βιομηχανική επένδυση , αλλά δεν ξέρουμε που μπορείς... δεν ξέρουμε πότε θα λάβεις την άδεια ,μέσω ποιου φορέα, με τη εγγύηση ότι δεν θα σταματήσει ξαφνικά η επένδυσή σου απο κάποιο σύλλογο κυνηγών λόγω προσφυγής κτλ ... αυτά τα λύνει το μνημόνιο αν εφαρμοστεί ή οι προτάσεις της τρόικας στο σκέλος των επενδύσεων

    δεν είναι όλα μαύρα

    ναι υπάρχει θέμα μισθών , συντάξεων κτλ αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τους μισθούς και τις συντάξεις τα δίνει ο πλούτος ο παραγώμενος σε μια κοινωνία και όχι οι δικαστικές αποφάσεις...αυτό δείτε το σαν παράδειγμα άμα είχατε δική σας επιχείρηση

    επίσης πρέπει να αλλάξουμε πολλά και ας μην είχαμε μνημόνιο , πρέπει όμως να πείσουμε πρώτα το κόσμο ότι χρειάζεται η αλλαγή αυτή στο οικονομικό μας μοντέλο χωρίς να του τάζουμε με λαικισμούς ότι υπάρχει δρόμος με την άρνηση ... έτσι θα φτάσει ο λαός στην ανέχεια πολύ χειρότερα απο τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πιστεύω σε ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο στην οικονομία και πιο κοινωνικό όσον αφορά στο κράτος πρόνοιας αλλά μόνο όταν το κράτος μπορεί να το παρέχει...δεν είναι σωστό να επιβαρύνεται ο μελλοντικός πολίτης της χώρας για το σημερινό πακέτο "προσφοράς" κοινωνικού κράτους όταν αυτό είναι πάνω απο τις δυνατότητές μας σαν χώρα

    άμα απελευθερωσουμε τη χώρα για επενδύσεις θα μπορεί να δωθεί και κοινωνική διάσταση στο κράτος!σαφώς πιο σημαντική απο σήμερα και με μεγαλύτερο βάθος στο χρόνο γιατί θα αποτελεί "προσφορά" υπαρκτού χρήματος και όχι δανεικού!!

    ποιος είναι ο δημόσιος πλούτος της χώρας ; τα ακατοίκητα νησιά ; ο ΟΣΕ ; τα κτήρια ; ποιος; άμα πουληθεί ένα κτήριο πχ στην ομόνοια και το αγοράσει ένας γερμανός πουλήσαμε το πλούτο της χώρας ; θα φύγει το κτήριο ; θα πληρωθεί σε άλλο κράτος ο φόρος ; τι ακριβώς πουλήσαμε απο το πλούτο μας ; άμα ο ΟΣΕ γίνει ιδιωτικός θα αλλάξει κάτι εκτός απο το ότι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε απο το προυπολογισμό (δηλαδή εμείς) τα ελλείμματά του; θα φύγουν οι γραμμές ; τώρα δηλαδή που κάνει δρομολόγια μόνο Αθήνα-Θεσ/νίκη στην ουσία προσφέρει κοινωνική πρόνοια;
    θα δουλέυουν άλλου είδους Ελληνες εκεί ή υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τη δουλειά αυτή μπορεί να τη κάνει μόνο το υπάρχον προσωπικό και με τους μισθούς αυτούς ;
    το ότι το κράτος δεν έχει λεφτά για επενδυσεις , είναι λόγος να μην γίνονται έργα υποδομής στα νησιά και στις παραθαλάσσιες πόλεις για λιμάνια μαρίνες που τόσο έχουμε ανάγκη ειδικά για το τουρισμό και το εμπόριο ; ας τα κάνουν ιδιώτες και να τα εκμεταλευτούν για χρόνια ... πολλαπλό κέρδος θα έχουμε !!!πουλάμε έτσι κάτι απο την εθνική μας περιουσία και περιφάνεια; είναι αστεία πράγματα αυτά!

    ας μείνουμε δηλαδή με τα κρουαζιερόπλοια που κατεβάζουν το κόσμο με βάρκες ;

    νομίζω πρέπει να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα

    τα πλεονάσματα σε ένα προυπολογισμό μπορούν να έρθουν με πολλούς τρόπους αλλά σίγουρα όχι με μαγικά... ένας εύκολος και σκληρός είναι να κοπούν μισθοί και συντάξεις...ένας δύσκολος και σωστός είναι να κοπούν δαπάνες και αυτές οι υπηρεσίες που εξυπηρετούνταν με τις δαπάνες αυτές να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα!

    σήμερα γίνεται και με τα δύο αυτά μέτρα (λάθος για μένα) γιατί δεν έχει τη δύναμη το πολιτικό μας σύστημα να φέρει τις αλλαγές που χρειάζονται και το τραβάει απο τα μαλλιά να σώσει κάτι απο το παρασιτικό κράτος

    αυτά λοιπόν και ευχαρισώ για τη φιλοξενία

    Γιώργος Τσινεκίδης
    33ετών - Ιδ. Υπάλληλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή