Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Λειτουργικές ελλείψεις παραμένουν … και άλλες εξελίξεις! 22.9.2020

Λειτουργικές ελλείψεις παραμένουν … και άλλες εξελίξεις!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη, αντοχές, προσοχή και … τύχη!

Το βράδυ της Παρασκευής 18/9 ανακοινώθηκε η Β΄ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών που για τη Δευτεροβάθμια εκπ/ση αποτελεί ένα ποσοστό 28,5% έναντι των συνολικών προσλήψεων (στην Α’ φάση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,7%). Οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά τόσο σε όλη τη χώρα όσο προφανώς και στη δική μας περιοχή, στην οποία προσλήφθηκαν περίπου οι μισοί των λειτουργικών κενών που υπήρχαν! Συνεπώς παραμένουν ακόμη αρκετά και βασικά κενά σε όλο το νομό μας, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνα που δημιουργούνται εξαιτίας των αδειών που δικαιούνται οι συνάδελφοι λόγω covid 19! Στο σημείο αυτό να προστεθεί ότι η πρόσληψη αναπληρωτών σε πολλές διαδοχικές φάσεις για την κάλυψη λειτουργικών αλλά και οργανικών κενών, που κανονικά έπρεπε να γίνεται με διορισμούς, δημιουργεί αδικίες αφού οι αναπληρωτές που βρίσκονται υψηλότερα στη σειρά κατάταξης στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ  καταλαμβάνουν πιο απαιτητικά – δύσκολα κενά σε σχέση με όσους ακολουθούν στις επόμενες φάσεις και οι οποίοι είναι πιο χαμηλά στους προαναφερθέντες πίνακες. Πρόκειται για αδικία, που δεν αντιμετωπίζει η κείμενη νομοθεσία (π.χ. δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνουν μετακινήσεις αργότερα, που αποτελεί και την πρότασή μας). Η πλέον σωστή αντιμετώπιση είναι να γίνονται έγκαιρα οι απαιτούμενοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών να διενεργούνται σε μια μεγάλη φάση και όχι σε διαδοχικές επόμενες. Βέβαια προσλήψεις αναπληρωτών θα πραγματοποιούνται και αργότερα αλλά μόνο για την κάλυψη έκτακτων περιπτώσεων. Άλλωστε αυτή είναι και η έννοια της αναπλήρωσης και όχι να καλύπτουν οργανικές θέσεις για τις οποίες πρέπει να γίνονται διορισμοί!

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να υπάρχει κατανόηση της διοίκησης και να εγκρίνεται η λειτουργία περισσότερων τμημάτων, ιδίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές ή οι απαιτήσεις δεν είναι υπέρογκες, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο πολυπληθών τμημάτων με αριθμό μαθητών/τμήμα μεγαλύτερου των 20 ή και σε κάποιες περιπτώσεις των 25 ή και των 27! Δηλώνουμε ότι θα διεκδικούμε σταθερά τη λειτουργία μικρότερων σε αριθμό μαθητών τμημάτων ιδίως αυτόν τον καιρό.

Επομένως αυτή την δύσκολη περίοδο δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά και ουδεμία κανονικότητα έχει επέλθει παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς από την πολιτική ηγεσία του υπ. παιδείας.

Επιπρόσθετα το υπουργείο εξέδωσε την εγκύκλιο για τις εκλογές ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων την 25/9/2020. Παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρμαχοι της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος και άρα υπέρμαχοι των εκλογών, τίθενται μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων λόγω της κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας του κορονοϊού. Τα ερωτήματα αυτά είναι: Πώς θα γίνουν οι ΓΣ στις οποίες μεταξύ των άλλων πρέπει ν’ απολογηθούν και να λογοδοτήσουν στο σώμα οι απερχόμενοι αιρετοί τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις; Είναι δεοντολογικά σωστό, λογικό και σύμφωνα με τα καταστατικά των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθούν οι εκλογές χωρίς να προηγηθούν οι προαναφερθείσες ΓΣ; Πως θα γίνονται οι ενημερώσεις στα σχολεία όταν οι συνάδελφοι δεν θα συγκεντρώνονται στα γραφεία φοβούμενοι τον συνωστισμό; Είναι ή όχι επικίνδυνη η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα αρκετών συναδέλφων από διαφορετικά σχολεία και μέρη; Η διοίκηση μπορεί να υποχρεώσει συναδέλφους να εκτελέσουν χρέη εφορευτικής επιτροπής και να εκτεθούν στον κίνδυνο για τόσες πολλές ώρες; Ακόμη και περισσότερα εκλογικά κέντρα να δημιουργηθούν θα χρειαστούν περισσότεροι για εφορευτική επιτροπή. Ηλεκτρονική ψηφοφορία και επιστολική ψήφος δεν προβλέπεται σύμφωνα με τα άρθρα 24, 25, 26 του ΠΔ 1/2003, που διέπει αυτές τις εκλογές. Αν συμβεί οτιδήποτε, που όλοι απευχόμαστε, το υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη; Τη στιγμή που ανακοινώνονται συνεχώς νέα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων κλπ πως είναι δυνατόν πρακτικά να λειτουργήσει η όλη διαδικασία, που αφορά σε 160.000 εκπ/κούς; Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί από το υπουργείο η απαιτούμενη σοβαρότητα και να παραμεριστούν ενδεχόμενες σκοπιμότητες επειδή με τα θέματα υγείας δεν πρέπει να παίζουμε! Η αγωνίας μας, όπως και όλων πιστεύουμε, είναι να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλοι οι συνάδελφοι, ώστε οι προβλεπόμενες μαζικές διαδικασίες, να μην αποτελέσουν εστίες μετάδοσης του ιού! Επειδή γνωρίζουμε ότι με αποφάσεις της πολιτείας έχουν παραταθεί οι θητείες συλλογικών οργάνων (συνδικαλιστικών και άλλων), προτείνουμε να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των αιρετών κατά 1 χρόνο.

Τέλος επειδή διανύουμε την περίοδο που πραγματοποιούνται υπηρεσιακές μεταβολές συναδέλφων, μονίμων και αναπληρωτών, που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα, προτρέπουμε για μία ακόμη φορά όλους τους συναδέλφους που θεωρούν ή εκτιμούν ότι έχουν υπάρξει λάθη ή παραλήψεις στις αποφάσεις ή έχουν να υποβάλουν καλύτερες προτάσεις κλπ ν’ απευθύνονται στο ΠΥΣΔΕ εγγράφως και με αίτησή τους να ζητούν αυτό που επιθυμούν ή νομίζουν ότι πρέπει να διορθωθεί ή να συμπληρωθεί τεκμηριώνοντας πάντοτε την άποψή τους. Η κατάθεση μιας αίτησης ή ενός ερωτήματος ή της αποκαλούμενης ένστασης κλπ σε καμία περίπτωση δεν στιγματίζει τους συναδέλφους, αντιθέτως υποστηρίζεται από τις διατάξεις (βλέπε αρθρ. 15 παραγρ. 15 ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε από το ΠΔ 100/97) και υποχρεώνει τα υπηρεσιακά συμβούλια να εξετάσουν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τις αποφάσεις και τις προτάσεις τους.

22/9/2020

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πάνος Κατσούλας

Τακτικός αιρετός ΠΥΣΔΕ ν. Κορινθίας

Χριστίνα Φούζα

Αναπληρωματική αιρετός ΠΥΣΔΕ ν. Κορινθίας

Εκλεγμένοι με το σχήμα ΑΚΕ – ΔΙΚΤΥΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου