Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με το δημόσιο χρέος & κυρίως το δημόσιο συμφέρον!


Οι ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με το δημόσιο χρέος & κυρίως το δημόσιο συμφέρον

Υπάρχουν πολλοί στη χώρα μας που υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις ή μάλλον την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να ξεφύγουμε από την κρίση χρέους. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό. Για να δούμε όμως αν είναι έτσι τα πράγματα.
Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι όταν κάποιος –ιδιώτης, επιχείρηση, χώρα κλπ-  βρίσκεται σε ανάγκη να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία, τότε στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα τα πουλήσει πολύ κάτω από την πραγματική τους αξία, κοψοχρονιά όπως λέμε στην καθομιλουμένη! Το ίδιο θα συμβεί και με την περίπτωση της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας οι νέες ιδιωτικοποιήσεις που προτείνονται για τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ κλπ δεν αναμένεται να επιφέρουν περισσότερα από μόλις 7 δις. ευρώ! Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έστειλε πρόσφατα στις Βρυξέλλες & το οποίο αναφέρει ότι η συνολική αξία των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων μαζί με την ακίνητη περιουσία του δημοσίου δε φτάνει ούτε τα 7 δις. ευρώ! Αποτιμάται για την ακρίβεια στα 6,94 δις ευρώ ή στο 14% του αρχικού υπολογισμού, όπως αυτός είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά στο μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο του 2011! Να θυμίσουμε ότι τότε οι πιστωτές μας πρόβλεπαν ότι μέχρι το 2015 μπορούν να εισπραχθούν από την Ελλάδα 50 δις ευρώ μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις! Τελικά αποδεικνύεται ότι και σ’ αυτό το σημείο έπεσαν πανηγυρικά για άλλη μια φορά έξω!

Επίσης, σε αντίθεση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην 7η θέση της Ευρώπης βάσει των εσόδων της από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό δείχνει πίνακας που κατατάσσει τις χώρες της ΕΕ με βάση τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (Privatizations in EU countries, CESifo DICE Report 3/2010). Η περίοδος αναφοράς αρχίζει από το 1989 και τελειώνει το 2008. Αν κάποιος αναρωτιέται πώς η Ελλάδα βρίσκεται τόσο ψηλά, η απάντηση είναι ότι βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση επειδή έχουν ιδιωτικοποιηθεί αρκετά από τα ξεχωριστά κομμάτια του ελληνικού δημόσιου πλούτου όπως οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή κλπ. Ο αντίλογος σ’ αυτή την περίπτωση είναι: γιατί να μην ιδιωτικοποιηθούν, αφού ήταν ζημιογόνες & πλήρωνε τη νύφη ο Ελληνικός λαός από το υστέρημά του; Όμως για αυτό δεν μπορεί παρά να φέρουν ακέραιη την ευθύνη οι κατά καιρούς διαχειριστές της εξουσίας, που αδυνατούσαν να λειτουργήσουν ως κερδοφόρες μονοπωλιακές δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ. Ολυμπιακή, ΟΣΕ κλπ). Εκείνο όμως που προκαλεί κατάπληξη είναι ότι στις πρώτες θέσεις του παραπάνω πίνακα δε βρίσκονται οι προηγμένες οικονομικά χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, που υποδεικνύουν τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπερχρεωμένες χώρες του νότου & της ανατολικής Ευρώπης! Αντιθέτως, αυτές οι χώρες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, που σημαίνει ότι χώρες σαν την Γερμανία ή την Ολλανδία κλπ προφυλάσσουν σαν τα μάτια τους τις δημόσιες επιχειρήσεις τους! Η κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχει ως εξής: Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Φιλανδία, Πολωνία, Ελλάδα, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο.
Για να εξετάσουμε όμως πώς λειτουργεί σήμερα το νεοφιλελεύθερο ιδιωτικό μοντέλο στον κόσμο και την Ευρώπη. Όποιος διερευνήσει το θέμα νομίζω ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δε λειτουργεί υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Στη λατινική Αμερική ενώ υποστηριζόταν ότι η ιδιωτικοποίηση π.χ. του νερού θα έφερνε επενδύσεις σε υποδομές, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών & μείωση του κόστους των τιμολογίων, έφερε απεναντίας ακόμη και την απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στο νερό των ποταμών, των πηγών & της συλλογής βρόχινου νερού! Επιπλέον σήμανε υπερβολικές αυξήσεις στα τιμολόγια χρήσης & σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, ενώ οι διακοπές νερού στις οικογένειες που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπερβολικούς λογαριασμούς ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία) οι ιδιωτικοποιήσεις σερβιρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Υποσχέθηκαν επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση τιμολογίων, όμως τ’ αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είχαμε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών & μεγάλη αύξηση των τιμολογίων. Έτσι λοιπόν σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες η μια χώρα μετά την άλλη, μετά από απαίτηση & προσπάθεια των πολιτών, προσπαθούν ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο των δημόσιων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αγγλία, στην οποία έχει ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος για επανακρατικοποίηση των Αγγλικών σιδηροδρόμων, λόγω της απαξίωσής τους από την ιδιωτική διαχείριση. Στο Παρίσι ο δήμος πήρε το 2011 πίσω τη διαχείριση του νερού από τις Γαλλικές πολυεθνικές Suez & Veolia. Στο Βερολίνο ο δήμος μαζί με τους πολίτες κάνουν σκληρό αγώνα για να πάρουν πίσω τη διαχείριση του νερού από τις Γαλλική εταιρία Veolia & τη Γερμανική RWE. Επίσης ένα μεγάλο πλήθος πόλεων της Ευρώπης γυρνάει σιγά – σιγά την πλάτη στο ιδιωτικό μοντέλο & στρέφονται πίσω στο κρατικό ή το δημοτικό.
Το ιδιωτικό μοντέλο, που έχει ως σκοπό να γεμίσει τις τσέπες των μεγαλομετόχων των πολυεθνικών & ν’ αδειάσει τις τσέπες των πολιτών – καταναλωτών, στις περισσότερες περιπτώσεις, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, έχει πλέον αποτύχει! Η χώρα μας, ιδίως τούτη την εποχή, δεν πρόκειται να ωφεληθεί από την εφαρμογή του, ούτε καν εισπρακτικά. Εκείνοι που προφανώς θα ωφεληθούν θα είναι οι ξένες πολυεθνικές, που θ’ αποκτήσουν πολύ φτηνά τον έλεγχο της Ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Πάνος Κατσούλας
Εκπ/κός

10 σχόλια:

  1. θέλω απλά να σας κάνω μια ερώτηση κύριε Κατσιούλα, τελικά μπορεί το Ελληνικό κράτος να είναι επιχειρηματίας ; έχει τις ικανότητες ; έχει ο λαός μας τη κουλτούρα να αποδεχτεί μια επιχείρηση ως κρατική χωρίς να "απαιτεί" απο αυτήν παροχές που δεν θα απαιτούσε απο μία ιδιωτική; πχ προσλήψεις, φθηνότερες υπηρεσίες, μηδενικές επενδύσεις σε τεχνολογία(ΟΣΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ κτλ) ;εγώ έχω την εντύπωση ότι απέτυχε παταγωδώς να είναι επιχειρηματίας το κράτος μας και ο λαός μας δεν θέλει το κράτος επιχειρηματία!

    επίσης θεωρείτε ότι το κράτος μας μπορεί να προβεί σε επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της χώρας όπως ενέργεια - μεταφορές ; έχει τα λεφτά ; έχει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς να φοβόμαστε όλοι μας το "πλιάτσικο" και τις υπερτιμολογήσεις ; μπορεί να μας εγγυηθεί ότι οι επενδύσεις των χρημάτων αυτών (που ΔΕΝ έχουμε) θα φτάσουν στο προορισμό τους που θα είναι το έργο,η επένδυση , η ανάπτυξη; εγώ λέω όχι ...

    ποιο το κακό να γίνει αυτή η όποια επένδυση απο τους ιδιώτες ή αν θέλετε με μειοψηφική συμμετοχή του κράτους χωρίς να έχει τον έλεγχο ; λεφτά, επενδύσεις, απασχόληση δεν θέλουμε ; ας αποδεχτούμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε σαν κράτος!

    διαφωνείτε ; επίσης δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένα κράτος πρέπει να έχει εργοστάσιο ζάχαρης(!) ή τυροκομείο(!) ... δεν είναι λίγο αστείο ;

    είναι κακό για όλους μας! στη τσέπη μας καταλήγει αυτή η αδυναμία του κράτους μας

    τέλος αν βάλετε τα ελλείμματα που έχουν "προσφέρει" απλόχερα τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΜ στη πατρίδα μας , καταφέραμε να έχουμε ελλειμματικό ακόμα και το μετρό (!!!) , θα είχαμε πλεονάσματα! τόσο απλά ...

    γιατί έχουμε ακόμα κόμπλεξ να αποδεχτούμε τα αυτονόητα ; είναι λογική της αριστεράς και το δέχομαι αλλά θέλω λύσεις και όχι συνθήματα , θέλω αποφάσεις που μας πάνε μπροστά και όχι δόγματα!

    φιλικά πάντα
    Γιώργος Τσινεκίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να είναι πολύ καλός επιχειρηματίας το κράτος, αρκεί να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος! Με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό & αναφέρομαι προφανώς σ' όλους εκείνους που άσκησαν τόσα χρόνια εξουσία δια της εναλλαγής, δεν μπορεί να είναι το κράτος καλός επιχειρηματίας. Αυτό απέδειξε η πράξη! Διότι αυτοί ενδιαφέρονταν να είναι στην εξουσία πάση θυσία, με κάθε τρόπο & ουχί να προσφέρουν στον τόπο! Κατακτούσαν την εξουσία κάνοντας μικρά ή μεγαλύτερα ρουσφέτια, ήσαν διαπλεκόμενοι, εξαπατούσαν τον κόσμο με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα & με την προπαγάνδα των μέσων, την πλειονότητα των οποίων κατείχαν, φυσικά παρέχοντας προς αυτά διάφορες διευκολύνσεις (δάνεια, συχνότητες, άδειες, κρατικές διαφημίσεις κλπ). Το εξήγησα & σε προηγούμενο mail που σας έστειλα, δεν ξέρω αν το λάβατε! Έβαλαν διοικητές στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς, στα νοσοκομεία κλπ κομματικούς εγκάθετους & εν πολλοίς άσχετους με τ' αντικείμενο. Επίσης έβαλαν στο δημόσιο ένα κάρο δικά τους παιδιά, τα οποία με τις δικές τους πλάτες είτε ήσαν ανεπαρκείς, είτε άραζαν είτε, είτε κλπ. Πώς θέλετε λοιπόν να είναι κερδοφόρες οι δημόσιες επιχειρήσεις; Αλλά & εκείνες, που παρά ταύτα ήσαν κερδοφόρες & αν θα λειτουργούσαν καλύτερα θα ήσαν περαιτέρω κερδοφόρες, ήθελαν να τις πουλήσουν! Και σε πολλές περιπτώσεις να τις ξεπουλήσουν! Γιατί; Επιπλέον είμαι πεπεισμένος ότι ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικά του κέρδη. Και οι περισσότεροι & μεγαλύτεροι στη χώρα μας ήσαν κρατικοδίαιτοι! Ε λοιπόν, δεν είναι υγιής αυτή η επιχειρηματικότητα!
    Κοντολογίς το κράτος μπορεί να είναι τέλειος επιχειρηματίας αρκεί η πολιτική που θα εφαρμόζει να είναι αξιακή. Να είναι δηλ. με λίγα λόγια προς όφελος της κοινωνίας. Και προφανώς οι ιθύνοντες & οι εργαζόμενοι των δημόσιων επιχειρήσεων να έχουν τη γνώση ή τουλάχιστον την επάρκεια & να επιλέγονται όχι ρουσφετολογικά κλπ αλλά αξιοκρατικά! Και επιπλέον να υπάρχει έλεγχος σωστός και δίκαιος, όχι με σκοπό τη χειραγώγηση & την εκ προοιμίου τιμωρία.
    Και κάτι τελευταίο! Αναρωτηθείτε γιατί εσχάτως στην Αγγλία γίνεται σοβαρή κουβέντα επανακρατικοποίησης των σιδηροδρόμων, γιατί το νερό στο Παρίσι πέρασε πάλι σε δημόσιο έλεγχο μετά από απαίτηση & αγώνες του κόσμου (το ίδιο θα γίνει & στο Βερολίνο) & τέλος γιατί η Γερμανία που προτείνει σε μας τις ιδιωτικοποιήσεις φυλάει ως κόρη οφθαλμού τις δικές της δημόσιες επιχειρήσεις.

    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδή όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν ξαφνικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και να καταλάβουν ότι η παραγωγικότητά τους δεν μπορεί να είναι υπο συζήτηση ή σε αντάλαγμα , επειδή το κράτος όποιος και αν είναι στη κυβέρνηση δεν μπορεί ξαφνικά να αλλάξει λογικές και συνήθειες(να θυμίσω ότι ΟΛΑ τα κόμματα έχουν υπαλλήλους της βουλής με κριτήρια κομματικά , ΟΛΑ τα κόμματα που έχουν συνδικαλιστικούς φορείς έχουν προβεί σε πράξεις ανομίας εναντίον τουδημόσιου συμφέροντος και για να μην γράφω δεκάδες παραδείγματα θα πω απλά ότι μόλις μάθαμε ότι ο τσίπρας διόρισε το γραμματέα της νεολαίας του και ο καμμένος τον ανηψιό του στη βουλή-λέω τους 2 γιατί για τα παλιά κόμματα εξουσίας το ξέραμε) και τέλος ότι ΣΩΣΤΑ ο επιχειρηματίας πρέπει να σκέφτεται πρώτα το κέρδος του (αυτό είναι το υγιές) και το κράτος με τη σωστή σύμβαση μέσα απο δικλίδες ασφαλείας και με τη παρέμβαση που πρέπει να διατηρήσει μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και να τις κάνει να λειτουργούν σωστά και ΠΡΟΣ όφελος του πολίτη όχι όπως τώρα , τότε ναι μπορεί ΜΟΝΟ με τις ιδιωτικοποιήσεις να δούμε ΔΕΚΟ να είναι πράγματι ΔΕΚΟ και κερδοφόρες , να μην επιβαρύνουν ούτε το προυπολογισμό αλλά να προσφέρουν σε αυτόν, να μην επιβαρύνουν το πολίτη που δεν κάνει χρήση (πχ ο κάτοικος έβρου πληρώνει το έλλειμμα του μετρό!) και να προσφέρει τις υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζεται ο κόσμος .

    σαφώς και βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα αλλά τα ρουσφέτια , η κακή διαχείρηση κτλ θα είναι μέσα πάντα στο παιχνίδι , έτσι είναι ο άνθρωπος και για αυτό πρέπει να μην είμαστε απόλυτη σε κάποια πράγματα και να μην πιστεύουμε μαγικά!

    όσον αφορά άλλες χώρες , είναι απλά άλλες χώρες, άλλη κουλτούτα! για βρες ένα Γάλλο να βρίζει δημόσια το πρόεδρο της χώρας ... είναι θεσμός και υπάρχει σεβασμός , υπάρχει νόμος! εδώ ; και ποιος δεν έχει βρίσει σε γήπεδα,πορείες κτλ τις μάνες του πρωθυπουργού του προέδρου κτλ

    πάνε επίσης σε μια δυτική χώρα και δες αντιμετόπιση στη κατανάλωση όσον αφορά τα "δικά" τους προιόντα! κτλ κτλ κτλ

    δεν μπορούμε όλα να τα συγκρίνουμε γιατί μπορεί κάποιος να πει δες όμως και πως κατάντησαν τόσες χώρες πρώην σοσιαλιστικές που δεν πούλησαν το κρατικό τους πλούτο και που κατάντησαν...με τι διαφθορά , με τι υπηρεσίες κτλ

    όπως και άλλες δυτικές που χάσανε σε ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας με το προστατευτισμό του κράτους σε μεγάλες βιομηχανίες πχ Γαλλία με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι πολύ τρανταχτό παράδειγμα!

    εμείς χρειαζόμαστε ρεαλισμό , να δούμε τη πραγματική αλήθεια και όχι ότι ο καθένας θέλει απο τη δική του οπτική γωνία ή απο τα συμφέροντά του τα μικρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Άλλωστε η διαφορετικότητα βαθαίνει τη δημοκρατία! Σε κάποια δε απ' αυτά που λέτε συμφωνώ. Στα περισσότερα βέβαια όχι. Επίσης διαπιστώνω μια γενίκευση έως και ισοπέδωση στην επιχειρηματολογία σας μ' αποτέλεσμα να χάνεται ο στόχος. Βεβαίως ο επιχειρηματίας στοχεύει στο κέρδος δε θα πρέπει όμως να στοχεύει στην αισχροκέρδεια! Επιπλέον χρειάζεται να υπακούει σε κανόνες. Τους κανόνες πρέπει να τους βάζει το κράτος. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τίθενται έτσι ώστε να προστατεύεται ο κόσμος, ο καταναλωτής! Να λειτουργούν δηλ. υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή την επιχειρηματικότητα & όχι την κρατικοδίαιτη, θεωρώ υγιή!
    Όσο για τον Τσίπρα, τον οποίον ουδόλως θέλω να υπερασπιστώ, έκανε πολύ καλά που έβαλε σε γραφείο στη βουλή ως μετακλητό κάποιον έμπιστό του, μέλος του κόμματός του, ώστε να υπερασπιστεί, εργαστεί κλπ για το κόμμα του οποίου πιστεύει τις αρχές, τις θέσεις & την πρακτική του. Δεν έβαλε κάποιο συγγενή ή κουμπάρο του όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι ώστε να μονιμοποιηθούν στη συνέχεια με το κάκιστο νόμο Σιούφα το 2009, που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό! Αυτό που περιγράφετε αφορά στο φαινόμενο του νεποτισμού ή οικογενειοκρατίας, που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση Τσίπρα. Ας είμαστε λοιπόν λίγο προσεκτικοί & ας μην επιρρίπτουμε τα βέλη επί δικαίων και αδίκων!

    Καλό μεσημέρι
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την ίδια επιχειρηματικότητα υπερασπιζόμαστε!!! απλά τη πολεμάει το σημερινό σύστημα και σαφώς συμφωνώ ότι πρέπει να βάζει τους κανόνες το κράτος και όχι να είναι επιχειρηματίας...δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει κρατική εταιρεία όπως πχ τυροκομείο !!

    όσον αφορά το τσίπρα και το γραμματέα της νεολαίας, συμφωνώ και μάλλον έχετε δίκαιο , αλλά υπάρχει και ο ηρακλής τσίπρας υπάλληλος της βουλής!!!

    τέλος πάντων σίγουρα δεν είναι ο σύριζα το κόμμα της αλλαγής στη νοοτροπία που θέλουμε τη νέα ... μπορεί εν μέρει να είναι η ΔΗΜΑΡ , αλλά και πάλι για τα δικά μου θέλω δεν είναι το ιδανικό , αλλά για αριστερά είναι πολύ ελπιδοφόρο που υπάρχει μία αριστερά πλέον στο πολιτικό χάρτη που πατάει στη πραγματικότητα και δεν ονειρεύεται ουτοπίες και παραμύθια μυθικά!

    εγώ αναμένω να δω την αναστήλωση του κέντρου και της σοβαρής φιλελεύθερης παράταξης (σαφώς δεν περιμένω κάτι απο νδ-πασόκ)

    τέλος πάντων συμφωνούμε!!!
    συμφωνούμε στο ότι πρέπει να υπάρχει επιχειρηματικότητα με παρέμβαση του κράτους για να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς και το όφελος του πολίτη, είναι σημαντικό βήμα και για τους δύο μας ώστε να βρεθούμε κοντά!!

    χάσαμε χρόνο βέβαια και μάλιστα σημαντικό τώρα που αλλάζουν πράγματα στην ΕΕ..είχαμε σημαντική ευκαιρία σαν λαός να αλλάξουμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας...βγάλαμε πάλι όμως το παυλόπουλο,το σπηλιωτόπουλο,το σκανδαλίδη κτλ χωρίς κάτι προσωπικό στα άτομα αυτά αλλά με την έννοια του "δοκιμάσαμε" , όπως επίσης και ο κόσμος που "άλλαξε" και πήγε στο σύριζα και ανελ (για μένα λαικίστικα κόμματα που πήραν το ρεύμα της απογοήτευσης) και εκεί δεν έγινε αλλαγή σε πολιτικό προσωπικό! πρώτος σε ψήφους του σύριζα πανελλαδικά το παλιό δεξί χέρι του λαλιώτη(σακοράφα) , δεύτερο ο γνωστός με το σκάνδαλο πάχτα κουρουμπλής κτλ , στους ανελ οι ίδιοι παλιοί βουλευτές, αρκετοί που ακούστηκαν για σκάνδαλα όπως πχ στο υπουργείο τουρισμου!!!

    κρίμα .. αλλά σίγουρα έγινε μια αλλαγή...στην αντίληψη αρκετών στο τι τελικά μας κάνει κακό και τι όχι! όπως το δει ο καθένας βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι θα πεί επιχειρηματίας το κράτος; Σαφώς πρέπει να υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις που να διοικούνται και να λειτουργούν όμως σωστά, όπως είχαμε περιγράψει σε προηγούμενη επικοινωνία. Οι διοικήσεις ν' αποτελούνται από γνώστες & άξιους ιθύνοντες & να μην είναι οι χώροι διορισμού των ρουσφετιών. Τέτοιες επιχειρήσεις να είστε σίγουρος ότι θα είναι κερδοφόρες και θα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας. Όπως επίσης είναι σαφές ότι χρειάζεται να υπάρχουν και δημόσιες επενδύσεις.
    Η Δημαρ κόμμα αλλαγής; Απο που αποδεικνύεται; Απ' οσα λένε οι ίδιοι; Απ’ αυτά που λένε και δεν κάνουνε ή απ’ αυτά που δε λένε και κάνουνε & είναι και σε βάρος του Ελληνικού λαού; Αυτοί έχουν κάνει σμπαράλια σχεδόν όλες τις αριστερές τους θέσεις! Κόμμα του απόλυτου συμβιβασμού & της υποτέλειας ίσως! Που δεν τιμούν ούτε την κυβερνητική συμφωνία, η οποία συνδιαμορφώθηκε & απο τους ίδιους; Το μόνο που μπορεί να τους διασώσει είναι να μην ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,6 δις. Αν & η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε κάποιο τέχνασμα & να μην τα φέρει προς κύρωση στη βουλή. Αν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μέγιστη πολιτική αλητεία. Αλλά θα μου πεις μήπως θάναι η πρώτη φορά; Αν τα ψηφίσουν ή τα ψηφίσουν οι περισσότεροι από τους Δημαρίτες δεν έχουν πολιτικό μέλλον. Κάποιοι απ' αυτούς θα πάνε σπίτι τους, κάποιοι θα ενωθούν με το Πασοκ & κάποιοι ελάχιστοι, που δεν θα τα έχουν ψηφίσει, μπορεί να επιστρέψουν στις ρίζες τους.
    Στο νεοφιλελευθερισμό δεν πιστεύω. Είναι το μοντέλο που ευθύνεται για την ασυδοσία των αγορών, που τις άφησε να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανόνες κλπ. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει την κύρια ευθύνη για την κρίση που σιγά - σιγά απλώνεται σ' όλη την υφήλιο!
    Επιχειρηματικότητα με κανόνες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος είπα, όχι επιχειρηματικότητα με τους κανόνες της αγοράς. Διότι οι κανόνες της αγοράς στην πλειονότητά τους συγκρούονται με το όφελος του πολίτη. Να κερδίσει & ο επιχειρηματίας ώστε να έχει ένα κίνητρο, όχι όμως να αισχροκερδήσει, αλλά η όλη διαδικασία να είναι προς όφελος του καταναλωτή, που θ' αγοράζει ποιοτικά προϊόντα στις σωστές τιμές & καθόλου υπερτιμημένα. Γνωρίζετε ότι π.χ. τα είδη ένδυσης είχαν τις "καλές" εποχές κέρδος που ξεκινούσε από το 300%; Δεν αρκούσε ένα κέρδος 50% ή και ακόμη λιγότερο; Και φυσικά ακολουθούσαν & άλλα είδη! Δε μ' αρέσει η περιπτωσιολογία όμως τ' ανέφερα διότι σ' αυτή τη χώρα πάμε να τρελαθούμε από τον παραλογισμό, την ανοησία, την υπερβολή & εσχάτως τη δουλικότητα & την υποτέλεια της 3κομματικής κυβέρνησης.
    Τέλος την απλή συνωνυμία με τον Τσίπρα του υπαλλήλου της βουλής δεν την καταδικάζω, εκτός αν με στοιχεία αποδειχθεί ότι είναι κάτι διαφορετικό.

    Καληνύχτα
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το παράδειγμα με το περιθώριο κέρδους στα καταστήματα αφορά εμπόρους .. επίσης αυτό το ρυθμίζει η αγορά κανονικά. Εφόσον υπάρχει κοινό να πληρώσει αυτό το τίμημα θα είναι εκεί η τιμή του, θα υπάρχει κάπου παραδίπλα που δεν θα είναι τόσο το κέρδος και σαφώς είναι ευθύνη και του καταναλωτή.Αν είναι δυνατόν να ορίζει τις τιμές το κράτος στο εμπόριο.

    όσο για το νεοφιλελευθερισμό αν θέλετε να μου το εξηγήσετε...τι εστί "νέο"

    στην Ελλάδα πάντως μόνο φιλελέυθερο καθεστώς δεν είχαμε...ένα περίπου σοβιετικό κρατισμό είχαμε με δείγματα καπιταλισμού.

    φωνάζει η αριστερά για το ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων προκαλέι ασυδοσία κτλ κτλ είναι τουλάχιστον υποκριτικό και σαφώς ενάντια στο συμφέρον του πολίτη.

    οκ δέχομαι ότι κανείς άλλος εκτός απο την αριστερά δεν μπορεί να μιλήσει για συμφέρον του πολίτη (και το λέω σαφώς ειρωνικά).... αλλά ας δούμε ένα παράδειγμα!

    αν αύριο με τα λεφτά των τρισκατάρατων (ΕΤΕπ-ΕΣΠΑ κτλ) ολοκληρωθεί ένα έργο σε μια μεγάλη οδική αρτηρία και πέσει το κόστος για το φορτηγό που κάνει το χ δρομολόγιο λόγω λιγότερων χλμ και καλύτερου δρόμου άρα λιγότερες φθορές,λιγότερο χρόνο,λιγότερο καύσιμο κτλ
    με την μη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών τότε αυτό δεν μεταφράζεται σε μείωση του κόστους μεταφοράς και συνεπώς και μείωση στη τελική τιμή του προιόντος αλλά σε αύξηση του κέρδους του φορτηγατζή!!!

    αυτό που βοηθάει την ανάπτυξη, την αγορά, το καταναλωτή , το κράτος κτλ νομίζω πουθενά! γιατί δεν συναινεί η αριστερά ; ΝΑΙ μπορεί να έρθει κάποιος μεγάλος κακός επιχειρηματίας και να κάνει μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία ; και ; τι έγινε ;που το κακό ; είναι καλήτερα ο φορτηγατζής με το παράδειγμα;

    θα δουλέψει κόσμος , θα μπουν φόροι , ΦΠΑ, ΙΚΑ , θα μειωθούν οι τιμές κτλ κτλ

    αυτά είναι κόμπλεξ αγαπητέ Κε. Πάνο και νομίζω ότι πρέπει να τα αφήσουμε πίσω όλοι μας.

    χωρίς επενδύσεις δεν μπορούν να δωθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις , δεν μπορούν να δωθούν επιδόματα, κοινωνικά προγράμματα στήριξης κτλ αυτά όλο και θα μειώνονται και δεν μπορούν να τα δώσουν πίσω δικαστικές αποφάσεις γιατί πραγματικό χρήμα δεν θα υπάρχει.


    όσον αφορά τις κομματικές κρίσεις , εγώ δεν είμαι μέλος κανενός απο τα κόμματα που είναι στη βουλή σήμερα , είμαι ένας φιλελεύθερος απλά

    δυστηχώς έχουν υπερισχύσει σήμερα λαικίστικα κόμματα με σχεδόν μηδενική επαφή με τη πραγματικότητα.

    πάντα φιλικά και ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πασιφανές ότι διαπνέεστε από φιλελεύθερες ιδέες, είστε δηλ. φιλελεύθερος. Η μήπως νέο-φιλελεύθερος; Η πολιτική θεωρία του φιλελευθερισμού στηρίζει ως γνωστόν τον καπιταλισμό. Ο οποίος όπως διαπιστώνουμε είναι ανεπαρκής & ευθύνεται για πολλά δεινά του παρόντος κόσμου. Παρά το γεγονός ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση, προς το παρόν τουλάχιστον δε βλέπω να ψυχορραγεί! Απεναντίας εξακολουθεί να επικρατεί, έστω & αν έχει χάσει κάποια από την αρχική του ισχύ! Τώρα γιατί επικρατεί; Νομίζω επειδή μπορεί και ελίσσεται. Δεν είναι ένα αυστηρό & σταθερό σύστημα επιτρέποντας τους ελιγμούς αλλά & να γίνονται αρκετές ενέργειες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας αν δεν είναι παράνομες, ή ενέργειες που είναι νόμιμες αλλά όχι ηθικές κλπ

    Ο νεοφιλελευθερισμός που κυριαρχεί σήμερα παγκοσίως είναι κατά την άποψή μου το πιό σκληρό & απάνθρωπο καπιταλιστικό μοντέλο που ισχύει τα τελευταία 30 & πλέον χρόνια στον κόσμο, δεν έχει όμως ιστορική σχέση με το φιλελευθερισμό, που την εποχή του, επειδή ως πολιτικό κίνημα αντιτάχθηκε στη μοναρχία προτάσσοντας τη δημοκρατία & την ελευθερία του ατόμου θεωρήθηκε ιδεολογία με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Ο νεο-φιλελευθερισμός ξεκίνησε από την Αμερική (πρωτεργάτης ο Μίλτον Φρίντμαν, βασικός οικονομικός Σύμβουλος του Ρίγκαν & μετέπειτα νομπελίστας οικονομολόγος), διαδόθηκε στην Αγγλία όπου απετέλεσε το Θατσερισμό & στη συνέχεια εξαπλώθηκε σ' όλο τον κόσμο διότι τα διάφορα καλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ άρχισαν να τον διδάσκουν ως τη βασική πολιτική θεωρία. Απ' εκεί έβγαιναν οι νεοφιλελευθεροι ή "ορθόδοξοι" οικονομολόγοι, που επέστρεφαν στις πατρίδες τους ως καθηγητές Πανεπιστημίων ή σύμβουλοι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ & αναπαρήγαγαν το εν λόγω σύστημα (ή καλύτερα την εν λόγω πολιτική θεωρία του νεοφιλελευθερισμού)!

    Σε αδρές γραμμές το κύρια χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού είναι: η δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων & αγαθών (ακόμη & των κερδοφόρων!), ο περιορισμός του κράτους, που κατά τον Φρίντμαν πρέπει να έχει έναν «ρόλο νυχτοφύλακα» διατηρώντας μόνο την εθνική άμυνα, την εφαρμογή των νόμων και ελάχιστες κρατικές παρεμβάσεις σε περιπτώσεις μονοπωλίων, τα οποία βέβαια σε πάμπολλες περιπτώσεις έγιναν καρτέλ! Ο βασικός ακαδημαϊκός αντίλογος, που βέβαια δεν είναι ο μοναδικός, εκφράζεται κυρίως απο την Νέο-Κεϋνσιανή θεωρία που υποστηρίζει περισσότερο κρατικό παρεμβατισμό και επιπλέον αύξηση των δαπανών & επενδύσεις σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων.

    Προσωπικά δεν αποδέχομαι τον νεοφιλελευθερισμό, θεωρώ ότι καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό των χωρών & έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για τους κεφαλαιούχους. Ούτε αποδέχομαι το ρόλο του νυχτοφύλακα για το κράτος! Το κράτος & η πολιτική εξουσία που κατά καιρούς το εκφράζει πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη & να παρεμβαίνει όπου & όσες φορές χρειάζεται & πάντα προς όφελός του.

    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ ωραία , κάνατε μια ωραία παρουσίαση του φιλελευθερισμού την οποία εσείς ιδεολογία τη χωρίζετε (κακώς για μένα) σε νέο και παλιό. Είναι απλά κάποιες διαφορές κυρίως πανεπιστημίων σε παλιότερες εποχές.

    ο καπιταλισμός έχει το εξής καλό και για αυτό επιβιώνει, μπορεί και προσαρμόζεται τις εποχές που αλλάζουν.

    αυτό ισχύει για μένα με τη θάτσερ που αναφέρατε κτλ

    δεν θεωρώ εκείνη την εποχή νέο-φιλελευθερισμό

    επίσης έχει αποδειχτεί ότι το κράτος όταν μπορεί να φέρνει σε πέρας σωστά τον ελεκτικό του ρόλο τότε και μόνο προσφέρει χρήσιμες και πολύ καλές υπηρεσίες στο κόσμο και όταν δεν μπορεί οι αγορές κάνουν τα γνωστά τους πάρτυ ...αυτό είναι το σημείο κλειδί.

    ναι σαφώς και είμαι φιλελεύθερος και πιστεύω ότι είναι το μόνο μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης σε ρεαλιστικά πλαίσια.
    μπορεί να προσφέρει πλούτο στο κόσμο , στο κράτος και αυτό με τη σειρά του να το μοιράσει σε κοινωνικές παροχές κτλ

    για να είναι ρεαλιστικό ένα άλλο μοντέλο πρέπει να απαντήσουμε στο πως θα δημιουργηθεί ο πλούτος!έχω γράψει ήδη κάποια παραδείγματα και τέλος πάντων όσον αφορά το σήμερα δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα που μπορεί να μας οδηγήσει.

    δέχομαι ότι δεν συμφωνούμε, δέχομαι ότι το κράτος πρέπει να έχει παρουσία σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως ΔΕΗ_ΟΤΕ-ΟΠΑΠ κτλ μειοψηφική φαντάζομαι αλλά ας πούμε και πλειοψηφική, σε άλλους τομείς τι δουλειά έχει;

    δεν μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό ώστε να την αποδεχτεί όλη η κοινωνία και να πάμε μπροστά ; ειδικά σήμερα που το κράτος δεν έχει λεφτά , δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε το ιδιωτικό κεφάλαιο σαν μοχλό ανάπτυξης ώστε να δουλέψει ο κόσμος να κουνηθεί η οικονομία απο το πάτο ;

    αν κάθετε ένα λιμάνι με άθλιες εγκαταστάσεις που δεν μπορεί ένα κρουαζιερόπλοιο να σταθμέυσει και να αφήσει λεφτά , δεν είναι ξεφτίλα να μιλάμε ακόμα για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου ; να φύγει το λιμάνι απο τη θέση του δεν γίνεται ... να συνεχίζουν να κατεβάινουν όσοι ήρωες τουρίστες καταβαίνουν με βάρκες , επίσης δεν είναι λύση, να επενδύσει το κράτος δεν γίνεται , δεν έχει λεφτά! ε που στο κάλό είναι το κακό να έρθει μια εταιρεία να επενδύσει σε αυτή την υποδομή;

    να έχουμε ΚΑΙ ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι το κακό ; να έχουμε ΚΑΙ ιδιωτικές ΔΕΗ επίσης ; δρόμους , ΑΠΕ κτλ κτλ κτλ

    πρέπει όλοι (αν θες καλήτερα) να ξεφύγουμε απο κόμπλεξ άλλων εποχών που σαφώς δεν έχουν σχέση με το σήμερα!

    γιατί έχουμε ένα σοβαρό δεδομένο ..ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η διάκριση που κάνω σε φιλελευθερισμό & νεο-φιλελευθερισμό, που δυστυχώς ισχύει σήμερα, δεν είναι δική μου, είναι ιστορική & επιστημονική. Επομένως ανεξάρτητα αν τη δέχεται κάποιος ή όχι, υπάρχει & είναι αποδεκτή από την επιστήμη.
    Φίλε Γιώργο τα βλέπεις πολύ ρομαντικά! Ιδεατά! Ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας σου! Βεβαίως οι νέοι άνθρωποι χρειάζεται να είναι ενθουσιώδεις, αισιόδοξοι, διεκδικητικοί & να προσπαθούν για το καλύτερο. Το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά & για το κοινωνικό σύνολο! Δεν είμαι πεπεισμένος πάντως ότι οι νεοφιλελεύθεροι, που έχουν επικρατήσει σήμερα παγκοσμίως, προσπαθούν για το τελευταίο! Τα σχετικά με την ιδιωτική πρωτοβουλία τα βλέπεις πολύ καλά για να είναι αληθινά! Όμως είναι λάθος να βλέπεις μόνο την ιδεατή πλευρά του θέματος & ν' αγνοείς την πραγματικότητα! Σου είπα την άποψή μου για την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα κλπ. Μπορούν να υπάρχουν εφόσον είναι υγιείς δραστηριότητες, δεν σκοπεύουν στην αισχροκέρδεια, δεν είναι κρατικοδίαιτες (δηλ δεν απομυζούν το κράτος) κλπ. Υπήρχαν αυτά τα χαρακτηριστικά στη χώρα μας; Όχι βέβαια! Όμως & παγκοσμίως ο νεοφιλελευθερισμός & τα μέτρα που προτάσσει π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, συναντούν σοβαρά προβλήματα & για αυτό εταιρίες επανακρατικοποιούνται & δημόσια αγαθά περνούν στο δημόσιο έλεγχο π.χ. νερό.
    Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ότι η οικονομία μας έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Αυτοί που μας έχουν επιβάλει την εφαρμοζόμενη πολιτική & οι ντόπιοι κυβερνητικοί εντολοδόχοι τους πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με δύο τρόπους. Πρώτον με μαζικές & άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις & δεύτερον με "κινεζοποίηση" της χώρας σε ότι αφορά στους μισθούς & τις εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα & οι εγχώριοι εκφραστές της πιστεύουν ότι θα περάσουμε στην ανάπτυξη, που πράγματι είναι ένα μέσον να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, εάν η Ελλάδα γίνει χώρα φθηνών ευκαιριών & επομένως ελκυστική για το διεθνές & εγχώριο κεφάλαιο. Όμως & το Μπαγκλαντές έχει φτηνό εργατικό κόστος όμως δεν διακρίνεται για την ανάπτυξή του! Επίσης η Βουλγαρία έχει φτηνό εργατικό κόστος & πολύ μικρή φορολογία αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της σε πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, έχει πάνω από δυο χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις! Επομένως η συνταγή που θέλουν να μας επιβάλουν & η οποία θα είναι οδυνηρή για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού & του δημόσιου τομέα (οι μισθοί μας θα πέσουν στα 300 ευρώ, το ωράριο μας θα εκτοξευθεί στα ύψη & όλα τα υπόλοιπα εργασιακά μας δικαιώματα θα καταβαραθρωθούν), δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Επιπλέον σε μιά χώρα που επικρατεί τέτοια ρευστότητα καμιά παραγωγική επένδυση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί διότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη να έρθει να επενδύσει!

    Νάσαι καλά
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή